Μείωση ταχυτήτων internet λόγω κορονοϊού. Τα ελληνικά δίκτυα χωρίς προβλήματα.

H απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων και ο εγκλεισμός από τα μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού όπως είναι φυσικό έχουν εκτοξεύσει την χρήση του διαδικτύου είτε για τηλεργασία είτε για ψυχαγωγία.

Με βάση τα δεδομένα από την Ookla υπάρχει μια μικρή πτώση των ταχυτήτων αλλά η εικόνα των ελληνικών δικτύων παραμένει σε καλά επίπεδα και η λειτουργία τους παραμένει απρόσκοπτη.

Βλέποντας τους αριθμούς στα δίκτυα σταθερής η μέση ταχύτητα  download ήταν 24.55 Mbps σε σχέση με τα 25.92 Mbps της προηγουμένης εβδομάδας. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν της τάξης των 27.01 Mbps και τον Φεβρουάριο η μέση ταχύτητα διαμορφώθηκε από 26.59 Mbps έως 27.24 Mbps.

Ανάλογα στοιχεία έδωσε και η ταχύτητα upload όπου την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε ελαφριά πτώση από τα 5.84 Mbps στα 5.08 Mbps. Τις προηγούμενες εβδομάδες η ταχύτητα κυμαινόταν από 5.84 Mbps έως 6.07 Mbps. Τον Φεβρουάριο η μέση ταχύτητα βρισκόταν ανάμεσα στα 5.79 Mbps έως 6.28 Mbps.

Όσο αφορά τα δίκτυα κινητής η  πτώση που καταγράφηκε είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα σταθερά δίκτυα αλλά όχι σημαντική ώστε να επηρεάσει την λειτουργία των δικτύων και την εμπειρία χρήσης των συνδρομητών. Την εβδομάδα που μας πέρασε  η μέση ταχύτητα download  διαμορφώθηκε από τα 38.77 Mbps στα 33.71 Mbps. Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου η μέση ταχύτητα ήταν 39.28 Mbps. Αντίστοιχα τον Φεβρουάριο η ταχύτητα διαμορφώθηκε από 41.88 Mbps έως 36.42 Mbps.

Το upload την περασμένη εβδομάδα στην κινητή έπεσε στα 11.82 Mbps σε σχέση με τα 13 Mbps και 13.52 Mbps που ήταν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου αντίστοιχα. Τον Φεβρουάριο η μέση ταχύτητα βρισκόταν ανάμεσα στα 14.07 Mbps και 13.5 Mbps.

Ένας από τους λόγους που τα δίκτυα κινητής δεν έδωσαν απεριόριστα δεδομένα όπως στις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν για να διατηρηθούν οι ταχύτητες σε καλά επίπεδα και να μην δούμε συμφόρηση των δικτύων. Η Cosmote και η Wind έδωσαν 15GB δωρεάν για διάρκεια 30 ημερών.

Μέσα στα μέτρα που πήρε η ΕΕ ήταν να έρθει σε επαφή με τις εταιρίες που σερβίρουν βίντεο όπως Youtube, Netflix, Facebook, Disney κλπ και να ζητήσει την μείωση της ποιότητας ώστε να ελαφρυνθεί η χωρητικότητα των δικτύων. Η Netflix είχε αναφέρει ότι αυτό από μόνο του μπορεί να αποφέρει 25% λιγότερη κίνηση στο διαδίκτυο.

Πηγή: speedtest

Επιστροφή στα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *